annahoenderdos.reismee.nl

Tschüss Berlijn, hallo Nederland!

Lieve allemaal,

Daar is hij dan, mijn laatste blog over mijn tijd in Berlijn. De laatste 1,5 week heb ik goed benut en er het optimale uitgehaald. Zo heb ik een bezoek gebracht aan de Berliner Dom. Een ontzettend mooie kerk, zowel van binnen als van buiten. Ook het stadsdeel Kreuzberg (oost Berlijn) bekeken en lekker ontbeten. Dat zie je veel, mensen die lekker buiten de deur gaan ontbijten. Kreuzberg is daar de perfecte locatie voor. Het stadsdeel kenmerkt zich door de vele graffiti schilderingen op huizen en de ietwat alternatieve mensen die er wonen. Heel anders dan de wijk Charlottenburg waar ik woonde (west Berlijn).
Ook een dagje Potsdam mocht niet ontbreken. Een schattig en mooi plaatsje net buiten Berlijn.

Naast het sightseeing ook veel gevarieerde restaurantjes bezocht om 's avonds lekker te eten. Van sushi tot tapas tot braadworsten. Uiteraard mochten de wijntjes niet ontbreken.
Om in te trant van de tapas te blijven, de salsa club Havanna was ook een groot succes. De sfeer was daar super en we hebben een gezellige Spaanse avond gehad.

Nu Nederland er uit lag in het EK hebben wij nog vaak andere wedstrijden gekeken in de Biergarten. Een groot terras vlak bij het park Tiergarten, zo bleven wij zonder tv thuis toch nog een beetje op de hoogte van de wedstrijden. Met de wedstrijd Duitsland - Italië hebben wij zelfs Duitsland aangemoedigd. Zo zie je maar weer dat mijn competentie empathisch vermogen zeer goed ontwikkeld is

Wink
. Het was ook maar beter om als Italiaan thuis te blijven aangezien de Duitse fans de Italianen afmaakten (figuurlijk dan).

Mijn laatste weekend in Berlijn mocht ik doorbrengen met Martha en Daniek. We hebben een erg leuk weekend gehad. Berlijn verkent, geshopt, lekker bij gekletst en gegeten. Top!

Dan zijn nu de 3 maanden van gezelligheid, feesten, nieuwe mensen en natuurlijk ook school al weer voorbij. Wat is de tijd snel gegaan en wat heb ik een hoop meegemaakt en geleerd, zowel over anderen als over mijzelf.

Berlijn, je hebt het mij af en toe knap lastig gemaakt maar wat heb ik van je genoten! Een ervaring om nooit te vergeten.

Liefs uit Nederland,
Anna